piątek, 10 lipca 2020

Chleb i sól

Historycznie rzecz biorąc, chleb nigdy nie był dla ludzi, tylko zwykłym pożywieniem, chleb uważano przede wszystkim za główne źródło energii i siły witalnej. W starożytnej Grecji wierzono nawet, że to sama matka Ziemia nauczyła ludzi jak piec chleb. Sól była od niepamiętnych czasów także szczególnie ceniona za działania konserwujące i ochronne przed gniciem i pleśnieniem produktów żywnościowych. Ponadto sól była od zawsze przedmiotem handlu, równie cennym jak szlachetne metale i szlachetne kamienie. Chleb w połączeniu z solą uważano za środek do odpierania złych mocy, duchów, czarownic czy nawet diabłów. W wielu kulturach dzielenie się chlebem i solą było i pozostało do dzisiaj wielce symbolicznym zwyczajem. Symboliczne znaczenie chleba i soli, tych podstawowych produktów spożywczych, zawiera się w wierze, że odbiorcy tych darów będzie się dobrze działo i nic nie brakowało. Ponadto chleb i sól uważane są za znak solidarności między ludźmi oraz symbol życzliwości i gościnności.

My Polacy uważamy polski chleb za najlepszy na świecie, tak uważają także obcokrajowcy, którzy mieli okazję poznać smak polskich chlebów. Faktem jest, że Polacy posiadają ogromną i zróżnicowaną ofertę chlebową (około 200 gatunków), ale czy są to wszystko zdrowe chleby? Jedynym, znanym mi chlebem, który uważany jest za zdrowy i niepowodujący żadnych dolegliwości, jest chleb razowy z mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanej) i na naturalnym żytnim zakwasie (smakuje wybornie, długo pozostaje świeży, nigdy nie pleśnieje, tylko naturalnie czerstwieje). Ale taki chleb na zakwasie jest trudno dostępny w polskich sklepach, ponieważ jego produkcja jest czasochłonna, wymaga wiedzy i cierpliwości; dlatego najczęściej produkowane i sprzedawane w supermarketach są pieczywa pszenne, pełne ulepszaczy smaków, suchych drożdży i innych dodatków chemicznych, przyśpieszających procesy dojrzewania i pieczenia, pozbawiające pieczywo wyjątkowego smaku i aromatu, które ja jeszcze doskonale pamiętam z dzieciństwa. Na szczęście wybór pieczywa i jego producentów jest dzisiaj tak ogromny, że każdy może dla siebie wybrać odpowiedni chleb, dopasowując go do swoich potrzeb smakowych, energetycznych i zdrowotnych. Moja dewiza "mniej jest zawsze więcej" ważna jest także w przypadku wyboru codziennego pieczywa, osobiście stawiam na wysoką jakość i różnorodność pieczywa, które spożywam. Dlatego kupuję tylko w piekarniach lub własnoręcznie piekę w domu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz